Geschiedenis
De Australian Labradoodle is het resultaat van de zoektocht naar een allergievriendelijke geleidehond, welke sinds het begin van de jaren 70 gefokt wordt.
Wally Cochran was de eerste die ging fokken met een Labrador en een standaard Poedel en gaf het resultaat de naam Labradoodle.
In Australië gingen Tegan Park en Rutland Manor door met het werk van Cochran en werden zo de grondleggers van de Australian Labradoodle.
De Australian Labradoodle is veel meer dan een simpele kruising tussen een Labrador en een Poedel.
Zolgvuldige infusions van andere rassen hebben de Australian Labradoodle gevormd tot wat hij vandaag is. Ze zijn bij uitstek geschikt als familliehond door hun sociale en vriendelijke karakter.
Australian Labradoodles hebben een golvende of krulvacht en geven geen lichaams- of vachtgeur af.
Ras beschrijving
Vacht
Ze hebben een niet ruiende vacht, die bovendien allergie vriendelijk is.
Wat overigens niet betekent dat een Australian Labradoodle geen haar verliest.
Er zijn twee soorten vachten.
De fleece vacht, dit is een zachte vacht met krullen in meer of mindere mate, en de wol vacht die het meest lijkt op de poedelvacht en is erg krullerig dik en wat stugger.
Kleur
Is het nou een Australian Labradoodle, Labradoodle of een multigen?
Wat zijn de verschillen?
De naam Labradoodle doet de honden -die direct afstammen van de bloedlijnen van Tegan Park en Rutland Manor- feitelijk geen eer aan.
Het ras begon oorspronkelijk als een kruising tussen een Labrador en een Poedel. Door inmenging van tenminste 6 andere rassen is de Australian Labradoodle veel meer dan alleen maar een kruising Poedel-Labrador.
Het verschil zit hem in de genen-samenstelling van de verschillende generaties Labradoodles, zoals bijvoorbeeld de F1, F1b, F2 etc.
F1
Dit is een kruising tussen een Labrador en een Poedel.
Een F1 draagt 50% van de genen van een Labrador en 50% van de genen van een Poedel.
F1 Labradoodles verharen meestal. Dit omdat de Labrador verhaart en de Labradoodle voor 50% de genen van een Labrador draagt.
F2
Wanneer je twee F1’s met elkaar kruist krijg je F2, twee F2’s geven een F3 enz.